Machans » Hoofdpagina » Welkom!

Populaire artikelen

Trucjes om snel te kunnen hoofdrekenen

Kun jij 12 × 13 uit je hoofd berekenen binnen 5 seconden? Of 97 × 85? Daar hoef je namelijk geen rekenwonder voor te zijn! Er bestaan vele trucs om erg snel bepaalde berekenen uit het hoofd te doen. I…
Wat is een zwart gat?

Wat is een zwart gat?

Wat gebeurt er als je in een zwart gat valt? En waar komen zwarte gaten vandaan? Zwarte gaten zijn wellicht de meest mysterieuze en absurde objecten in ons heelal. Albert Einstein geloofde zelfs niet…

Het bewijzen van de stelling van Pythagoras

In dit artikel wordt uitgelegd hoe de stelling van Pythagoras op twee manieren bewezen kan worden. Het is geschreven voor geïnteresseerden die hun inzicht in deze beroemde stelling willen vergroten. V…

Relativiteit écht begrijpen: Tijddilatatie

Dit artikel gaat over het fenomeen tijddilatatie. Dit begrip komt uit de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein en beschrijft hoe tijd langzamer gaat lopen bij (hele) grote snelheden. Het l…

Tot diep in de kern van het atoom

Dit artikel gaat over wat er zich binnen de kern van een atoom afspeelt. Waar bestaat een atoomkern uit? Wat zijn quarks en gluonen? En wat spoken ze allemaal uit in de kern van een atoom? Lees verder…
Zijn we echt op de Maan geland?

Zijn we echt op de Maan geland?

Er zijn theorieën die beweren dat de mens nooit een voet op de Maan heeft gezet. Zo'n theorie heet een Apollo-Maanlandingscomplottheorie. Hoewel deze complottheorie tegenwoordig veel minder aanhangers…

Wat gebeurde er direct na de oerknal?

De geboorte van het heelal was het begin van het Planck-tijdperk. Dit tijdperk was de periode waarin de vier fundamentele natuurkrachten waarschijnlijk nog niet bestonden. Maar wat er precies gebeurde…

Priemgetallen begrijpen

Priemgetallen zijn waarschijnlijk de meest bekende getallen binnen de wiskunde, en dan met name getaltheorie. Maar wat zijn priemgetallen? En wat maakt ze bijzonder? In dit artikel is onder andere uit…
Bewijs voor de Oerknal

Bewijs voor de Oerknal

Waarom gelooft de wetenschap dat de Oerknal verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Heelal? In dit artikel wordt duidelijk welke observaties de Oerknaltheorie ondersteunen, en op welke manier z…

Bindingsenergie van atoomkernen

De kern van een atoom is lichter dan de som van de massa's van de deeltjes waaruit deze bestaat. De verklaring voor dit verlies van massa ligt in de bindingsenergie in de kern; het kost namelijk energ…