Artikelen 1 - 10 van 18 in de rubriek WetenschapWetenschap
Een ruimtelift is een bouwwerk waarmee objecten via een kabel naar de ruimte kunnen worden getransporteerd. De laatste tijd is er binnen de wetenschappelijke gemeenschap steeds meer aandacht voor ruim…
Ruimtevaart, 08-01-2010
Waarom gelooft de wetenschap dat de Oerknal verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Heelal? In dit artikel wordt duidelijk welke observaties de Oerknaltheorie ondersteunen, en op welke manier z…
Sterrenkunde, 10-01-2010
De kern van een atoom is lichter dan de som van de massa's van de deeltjes waaruit deze bestaat. De verklaring voor dit verlies van massa ligt in de bindingsenergie in de kern; het kost namelijk energ…
Natuurkunde, 19-01-2010
Dit artikel gaat over Jupiter's ijzige maan Europa. Deze maan is zo bijzonder omdat er waarschijnlijk ruim twee maal zo veel vloeibaar water voorkomt als op Aarde. Europa wordt dan ook beschouwd als d…
Sterrenkunde, 07-01-2010
In dit artikel wordt uitgelegd hoe de stelling van Pythagoras op twee manieren bewezen kan worden. Het is geschreven voor geïnteresseerden die hun inzicht in deze beroemde stelling willen vergroten. V…
Wiskunde, 04-01-2010
Het foto-elektrisch effect is het verschijnsel dat elektronen vrij kunnen komen uit een atoom, wanneer er licht van een bepaalde golflengte op valt. Het effect is in 1887 door Heinrich Hertz ontdekt.…
Natuurkunde, 19-01-2010
Het Universum is ontstaan in het Planck tijdperk. In deze periode waren de vier fundamentele natuurkrachten nog verenigd in één oerkracht. Dit tijdperk heeft geleid tot een proces dat spontane symmetr…
Sterrenkunde, 18-01-2010
Bij CERN zijn neutrino's gemeten die een snelheid hebben die groter is dan de lichtsnelheid. Theoretisch wordt dit als onmogelijk beschouwd. Was het gewoon een meetfout? En wat betekend dit voor de mo…
Natuurkunde, 07-10-2011
Priemgetallen zijn waarschijnlijk de meest bekende getallen binnen de wiskunde, en dan met name getaltheorie. Maar wat zijn priemgetallen? En wat maakt ze bijzonder? In dit artikel is onder andere uit…
Wiskunde, 06-01-2010
Hoewel er sterke bewijzen zijn vóór de Oerknal, zijn er ook enkele argumenten tégen de Oerknaltheorie. In dit artikel wordt een van deze tegenargumenten bekeken; het zogenaamde horizonprobleem.
Sterrenkunde, 26-01-2010